Foodblog: In de watten gelegd bij Bontekoe

Denk jij bij de naam Bontekoe misschien aan het jongensboek van vroeger, eenmaal aangeschoven bij restaurant Bontekoe in het Ginneken in Breda, denk jij vanaf nu aan eten. Aan lekker eten! Onze fijnproevers gaan er een kijkje nemen en komen razend enthousiast thuis.


Bontekoe is nog nu ruim een jaar geopend, en heeft zich al op de kaart gezet als no-nonsens kwaliteit restaurant. Geen eindeloze kaart, waar je onmogelijk uit kunt kiezen, maar een klein aantal kwaliteitsgerechten die staan als een huis. Zoals bestsellers ossenhaas, sliptong en stoofvlees. Gerechten waar je voor terug blijft komen.


Het diner start met een amuse, een licht maar krachtig romig broccoli soepje geserveerd in een klein glaasje. Een mooi begin. We zijn benieuwd naar de huiswijn. Bij rood hebben de keuze uit Grenache-Mourvèdre en een Cabernet Sauvignon van Villa Don Carlos. We gaan voor de Cabernet, deze volle kruidige met een toon van vanille past uitstekend bij de mooie krachtige gerechten die gaan volgen. Al zit de zaak al snel vol, dat behoedt onze gastheren Edward en Tij niet om alle gasten de hele avond in de watten te leggen en de glazen op tijd bij te vullen.

Daar heb je onze voorgerechten, de huisgemaakte garnalenkroketjes en de spiesjes van ossenhaas. De kroketjes zijn gemaakt van een romige rijk gevulde kruidige garnalenragout. De dille-mosterd mayonaise is een fris zure maar toch romige begeleider en de gebakken peterselie geeft het gerecht een twist. De spiesjes van de malse ossenhaas komen met huisgemaakte kroepoek, aïoli en een bijzondere pinda dressing. Lekker! We genieten van onze wijn, de ambiance in de zaak en van de enthousiaste bediening. We zien veel stelletjes, maar ook grotere families. De sfeer is gezellig, mooi licht, fijne muziek.

Bedrijfsleider Edward: "Bij al onze hoofdgerechten zitten frieten en salade inbegrepen. We zijn begonnen met een paar gerechten op de kaart, een goede steak, sliptong en een vegetarisch gerecht. Op verzoek van onze gasten hebben wij nu ons beroemde stoofvlees als vast gerecht op de kaart, en ook hebben we altijd een seizoensgebonden gerecht, zoals mosselen. We willen graag variatie aan kunnen bieden aan onze gasten. En op de friet van frituur Christ is iedereen dol." Inderdaad, Bredaser kan bijna niet. Wij gaan voor bestsellers 'ossenhaas' en 'sliptongen'. Op de kaart lezen we dat we zo de beste ossenhaas gaan eten die we ooit op hebben. Zo, die durven! We zijn benieuwd.

De riante portie verse sliptongen is prachtig gebakken in roomboter. Kwaliteit staat hier voorop, dat proef je. De salade heeft een heerlijke huisgemaakte dressing. En de frieten zijn zoals ze horen, zelf gesneden en vers afgebakken in Ossenvet. Een goede mayonaise erbij. Het is ondertussen verdacht stil aan de overkant. Ik zal snel moeten zijn om te proeven zie ik. De ossenhaas is zo mals, zo goed op smaak, die heeft eigenlijk geen saus nodig, ware deze bearnaise niet zo verdomd lekker. Niets teveel gezegd dus. Op de kaart lezen we dat het vlees uit Namibië komt. Geen groeihormonen, geen antibiotica, geen stress, dat proef je! Wij hebben zelf op dit moment ook weinig last van stress. De Cabernet Sauvignon smaakt ons goed, genieten geblazen dus.

Na een korte break zijn we klaar voor het nagerecht. Mijn huisgemaakte Brusselse wafel komt met verse aardbeien, ambachtelijk Hoeve ijs van vanille, een warme Nutella saus en slagroom. Need I say more? Het is verrukkelijk. De grande finale is het zeer gevarieerd en rijk gevulde kaasplankje. Camembert, een geitenkaasje, Manchego, Old Amsterdam, Blue de Basque, Époisses. Daarbij druiven, stroop en heerlijk warm kletsenbrood met vijgen. Wat een afsluiter voor zo'n mooi diner!

We hebben vanavond het geheim van Bontekoe ontrafeld; kwaliteitsgerechten, mooie wijnen, goede bediening, en schappelijke prijzen. Een succesformule. Bedankt, team van Bontekoe, voor deze mooie avond!